Is eendjes voeren verstandig?

20 keer bekeken

Water is een eerste levensbehoefte, en gelukkig vloeit het in overvloed in de Nederlandse delta. Daarmee vergeten we wel eens wat de waarde van ons water eigenlijk is. Het hoogheemraadschap en de gemeente hebben een verantwoordelijkheid om de lokale waterkwaliteit te bewaken en onderhouden, maar dat kunnen wij niet alleen. Het water is immers van iedereen, en alle inwoners hebben in hun dagelijkse handelingen invloed op de kwaliteit van het water.

Wilt u weten hoe u ons kunt helpen?

We begrijpen dat u het beste voor hebt met de eenden en hen brood wilt voeren, maar dit is niet gezond voor de dieren zelf en ook niet goed voor de waterkwaliteit.

Brood is net als mest. Het zorgt ervoor dat algen gaan groeien. Door deze algen wordt het water troebel en gaat het stinken. Waterplanten, een goede voedingsbron voor eenden, verdwijnen hierdoor. Als eenden alleen maar brood eten, gaan ze bovendien eerder dood. Onze bewerkte etensresten zijn als fastfood voor de dieren. Het is te eenzijdig en zorgt voor overgewicht. Het verandert ook de samenstelling van eendenpoep, wat de waterkwaliteit nog weer slechter maakt. Niet doen dus, eenden vinden meer als genoeg eten in de sloot. 

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen