Om de blauwalgproblematiek in de Zoetermeerse plas aan te pakken moet het aantal voedingsstoffen (zogenaamde fosfaten die bijvoorbeeld in mest voorkomen) in het water worden teruggebracht, maar ook chemicaliën en bacteriën moeten zo veel mogelijk uit het water worden geweerd.
In die zin is de waterkwaliteit in de Zoetermeerseplas in grote mate afhankelijk van de doorstroming van het watersysteem, ook in het stedelijk gebied van Zoetermeer. Momenteel watert het stedelijke gebied van Zoetermeer af op de Zoetermeerseplas, wat veel verontreiniging met zich meebrengt. De plas kan ontlast worden door het watersysteem van Zoetermeer als het ware om te draaien. Hiervoor moeten een aantal maatregelen worden gerealiseerd om een waterafvoer richting gemaal Driemanspolder mogelijk te maken. Bekijk de kaart voor een overzicht van de losse maatregelen.
De natuur kan ons ook een handje helpen bij het verbeteren van de waterkwaliteit. Door te investeren in moerasparels (natuurrijke oeverzones) rondom de Zoetermeerseplas en natuurvriendelijke oevers in de watergangen van het stedelijk gebied, kan blauwalg langzaam worden teruggedrongen, wordt het water natuurlijk gezuiverd en ontstaat ruimte voor een rijkere biodiversiteit.
Helaas hebben wij niet direct grip op de verspreiding van voedingsstoffen, chemicaliën en bacteriën in het water. Daarom kunnen we ook uw hulp goed gebruiken! Inwoners van Zoetermeer moeten goed geïnformeerd worden over hun invloed op de lokale waterkwaliteit. Welke gedragingen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit, en waarom? Het is kortom een project van de lange adem, want de waterkwaliteit is van veel verschillende zaken afhankelijk.